A számok nem hazudnak. Közéleti témák médiareprezentációi

Médiafigyelések és tartalomelemzések

A Mérték Médiaelemző Műhely az elmúlt két évben több nemzetközi kutatásban is részt vett, mint magyarországi partner. Ebben a kötetben négy médiamonitorozás és tartalomelemzés magyar eredményeit gyűjtöttük össze, melyek érdemesek lehetnek a hazai közönség figyelmére is. A két korábbi kutatás egyes eredményeiről már jelentek meg publikációk más felületeken, itt most szeretnénk egy csokorba gyűjtve is beszámolni a hasonló kutatási módszerekkel végzett médiafigyeléseinkről.

Bár a kutatások nemzetközi kontextusban születtek, jelen esetben csak a Mérték által gyűjtött magyar adatokat és készített beszámolókat tesszük közzé. A European Journalism Observatory kutatásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy a Brexit népszavazás utáni első hétben (2016. június 25. és július 1. között) az európai sajtó miként számolt be a Brexitről. Elemzésüket 12 európai ország, valamint az USA 3-3 napilapjának tartalomelemzése alapján készítették el.

A Democracy Reporting International és a Mérték közös kutatásában a kvótanépszavazási kampányt vizsgáltuk az 5 vezető televíziós csatorna híradói alapján 2016. szeptember 8. és 22. között. Az eredmények egy részét a DRI már közzétette, ezt egészítjük ki néhány információval és a médiafigyelés tapasztalataival.

A Memo98 számára két médiamonitorozást is végeztünk. 2017. november 1. és 21. között a Duna TV híradóját figyeltük, arra a kérdésre keresve a választ, hogy milyen szerepet játszik a közszolgálati média az álhírek és dezinformáció elleni küzdelemben. Habár maga a kutatás fő kérdése a magyar közszolgálat kapcsán letudható lenne egy „nem releváns” válasszal, sajnálatos, de nem meglepő módon a magyar eredmények negatív előjelet vettek fel e témakör tekintetében. A másik kutatás az oroszországi választásokhoz kötődött, a választást megelőző 5 hétben 3 televízió- és 2 rádiószolgáltató híradóit és közéleti műsorait követtük azt keresve, hogy az orosz propaganda jellemző üzenetei megjelennek-e, és ha igen, milyen formában a visegrádi országok médiájában.

A teljes elemzés elérhető: Mérték Füzetek 16.