A látszat fontossága

HOGYAN JELENNEK MEG A GYANÚSÍTOTTAK ÉS A VÁDLOTTAK A TÁRGYALÓTEREMBEN, A NYILVÁNOSSÁG ELŐTT ÉS A MÉDIÁBAN?

2017 októberétől 2019 júniusáig a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) egy olyan projektet felügyelt, amelynek célja az volt, hogy fellépjen az ellen, hogy (mindenekelőtt) a média a tárgyalóteremben és a közvélemény előtt bűnösnek állítja be a gyanúsítottak és a vádlottakat. „A látszat fontossága – Hogyan jelennek meg a gyanúsítottak és a vádlottak a tárgyalóteremben, a nyilvánosság előtt és a médiában?” projekt megvalósulását az Európai Bizottság Jogérvényesülés Programja 2014-2020) támogatta. Az MHB projektpartnerei a következők voltak: Media Governance & Industries Research Lab (Bécsi Egyetem), Aditus (Málta), Fair Trials (France), Human Rights House (Zágráb), Mérték (Magyarország), Rights International Spain / Universidad Carlos III de Madrid, Athena Research and Innovation Center in Information, Communication and Knowledge Technologies (Görögország).

Az elemzés magyarul:

https://mertek.eu/wp-content/uploads/2019/08/SIR_Project_Hungary_Media-report_2019_HU1.pdf

Az elemzés angolul:

https://mertek.eu/wp-content/uploads/2019/08/SIR_Project_Hungary_Media-report_2019_EN1.pdf

Vezetői összefoglaló magyarul:

https://mertek.eu/wp-content/uploads/2019/08/SIR_Presumption_of_Innocence_ComparativeReport_ExecSumm_HU1.pdf

Vezetői összefoglaló angolul:

https://mertek.eu/wp-content/uploads/2019/07/SIR_Presumption_of_Innocence_ComparativeReport_ExecSumm_EN.pdf

Kézikönyvek:

https://mertek.eu/wp-content/uploads/2019/07/Toolkit.pptx

https://mertek.eu/wp-content/uploads/2019/07/Toolkit_HU.pptx

Comparative study and executive summary:

https://mertek.eu/wp-content/uploads/2019/07/Comparative_media-report.pdf

Jelen kutatási jelentés az Európai Unió anyagi támogatásával készült. Tartalmáért a kizárólagos felelősséget a szerzők viselik, az semmilyen vonatkozásban nem tekinthető úgy, mint amely az Európai Unió álláspontját tükrözi.

This publication has been produced with the financial support of the Criminal Justice Program of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the authors and can in no way be taken to reflect the views of the European Commission.