A kegyelmi botrány története a Megafon-videókon keresztül

Elemzésünkben a Megafon Központ influenszerei által 2024 februárjában készített, magas reklámköltésű videókat vizsgáltuk. A vizsgált 15 videót a Facebookon elköltött hirdetési költések alapján választottuk ki, kifejezetten a kegyelmi botránnyal kapcsolatos tartalmakra fókuszálva. Ugyan több téma is megjelent a magas hirdetésű videók között – például Brüsszel, a dollárbal és a dollármédia ellen hangoló tartalmak – de a kegyelmi botrány egyértelműen dominált a vizsgált időszakban. Horváth Kata írása.

2024. február 2-án írta meg a 444.hu[1], hogy Novák Katalin akkori köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt igazgatóját segítő K. Endrének. A botrány jelentős társadalmi felháborodást váltott ki[2], aminek következtében február 10-én lemondott Novák Katalin. A kegyelmi botránnyal kapcsolatban hosszabb elemzést írt a Lakmusz.hu[3], a portál továbbá a Megafonos lejárató kampányokat[4] is vizsgálta.

A Megafon videók eddigi vizsgálatunk alapján néhány főellenséget – Brüsszel, Soros, Gyurcsány, baloldal, független média – állítanak középpontba, akik ellen az aktuális közéleti eseményeket felhasználva próbálják hangolni a közvéleményt. A vizsgált videók esetében ez a közéleti apropó értelemszerűen a köztársasági elnök lemondását is okozó kegyelmi botrány volt, melyet több polarizáló narratíva segítségével hangszereltek át, és használtak fel a mindig aktuális főellenségeket, Gyurcsányt és a baloldalt hiteltelenítő tartalmak készítéséhez.

A kegyelmi üggyel kapcsolatban készült Megafon videókban megjelenő narratívák szerint a “jobboldallal szemben a baloldal soha semmiért nem vállal felelősséget”. A főnarratíva mellett megjelenik néhány kísérőnarratíva is – például dollárbaloldal, vagy az LMBTQ közösség pedofíliával való összemosása – mely szintén az ellenségek lejáratását, hiteltelenítését szolgálja. A mintánkban szereplő 15 videó közül azonban csak hat videóban méltatják Novák Katalin volt köztársasági elnököt. Öt videó Fekete-Győr András rendőségi ügyét állítja középpontba, így mutatja be mennyire nincs felelősségvállalás a baloldalon. Négy videó ugyanehhez Gyurcsány Ferenc példáját használja.

A Novák Katalint és Varga Juditot említő videók a kegyelmi botrány következményeként lemondott politikus nők példáján keresztül szeretnék bemutatni a különbséget jobb- és baloldal között, úgy, hogy a kegyelmi döntésről, az áldozatokról konkrétan nem esik szó. Éppen ellenkezőleg, a volt köztársasági elnököt és volt igazságügyi minisztert a jobboldali közösség érdekeit védő, lelkiismeretes politikusként említik, akik “évekig elkötelezetten és lelkiismeretesen szolgálták a magyar családokat. Munkájuk méltán érdemel hálát és elismerést a magyarok részéről (Déri Stefi 3). Korondy Tamás (1) ehhez még hozzáteszi; „Novák Katalinban egyedül több méltóság van, mint az egész baloldalban összesen” (Korondy 1).

1. Novák Katalin és Varga Judit a Megafon-videókban

A jobboldalon mindig van felelősségvállalás

A hat videó fő narratívája, hogy a “jobboldali politikában a felelősségvállalás és az értékrendünk szilárdsága mindig elsődleges fontosságú és az egyén fölött áll” (Déri 3), a “döntéseknek van következménye, még a legfelsőbb szinteken is” (Deák 2), a “jobboldal, sőt, csakis a nemzeti oldal vállalja a felelősséget a tetteiért” (Szarvas 4). A döntések következménye és a felelősségvállalás mindegyik videóban elhangzik, de többen azt is kiemelik, hogy ezzel a “közösségük értékeit” (Korondy 1; Déri 3; Szarvas 4; Bohár 1; Deák 2) követte a két politikusnő; “most, amikor a tisztségükről való lemondásról döntöttek, ismét bizonyították elkötelezettségüket a jobboldali értékek és közösségük iránt” (Déri 3) vagy “lemondásukkal a közösség érdekeit tették az első helyre és vállalták a felelősséget” (Bohár 1).

Ehhez természetesen szorosan kapcsolódik, hogy a “baloldali” politikusok nem vállalnak felelősséget semmiért, amihez Trombitás Kristóf (1) egy egészen plasztikus hasonlatot használ; “néhány baloldali politikus igazán bejelentkezhetne kölcsön-gerincért Novák Katalinhoz és Varga Judithoz”. De a többi influenszer is hangsúlyozza ezt az ellentétet; “felelősségvállalás helyett pedig csak egymásra mutogatnak” (Déri 1),  „Felelősségvállalás és a baloldal? Az két külön világ” (Bohár 1).

A Lakmusz.hu[5] ellenőrizte, mennyire helytálló a kijelentés, hogy a baloldalon nincs semminek következménye.

Gyurcsány és a pedofil baloldal

A videók túlnyomó többségében a főellenség szerepét a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc tölti be, hiszen a baloldal főgonoszával jól szembeállítható a Fidesz új narratívája[6], a saját politikai közösségük felelősségvállalás iránti elkötelezettsége. Trombitás Kristóf (1) videóját leszámítva mindegyik influenszer a gyermekek védelmét mindig első helyen tartó nemzeti oldal és a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal ellentéteként mutatta be a történteket.

2. Gyurcsány Ferenc a Megafon-videókban

A Gyurcsány Ferencet és a baloldalt célzó aktuális történet lényege, hogy “az a baloldal kelti most a hangulatot, aminek a vezetője a mai napig az országot a szakadék szélére kormányzó Gyurcsány Ferenc” (Bohár 1), illetve “a baloldal egyszemélyi vezetője a mai napig az a Gyurcsány Ferenc, aki nem számolt el sem azzal, hogy csődbe vitte az országot, sem pedig a botrányos rombolással, amit a 2006-os rendőrterrorral okozott” (Deák 2). Mindegyik influenszer kihangsúlyozza, “még mindig” Gyurcsány a “baloldal első embere” (Korondy1), továbbá archív felvételekkel illusztrálják a “rendőrterrort”. Ennek fontos része, hogy a “békés tüntetőkre” támadtak rá (Déri 3), illetve az erőszak hangsúlyozására olyan megfogalmazást használnak, mint “lovasrohamot és gumilövedéket kaptak” (Bohár 1), “agyba-főbe verette a magyarokat” (Korondy 1) vagy “ártatlan tüntetők sokaságának életét megnyomorító” (Szarvas 4).

3. „Rendőrterror”

Ezt egészítette ki Déri Stefi (3) és Korondy Tamás (1) a “dollárbaloldal” narratívával, mikor Gyurcsány Ferenc bűnei mellett azt is megemlítették, hogyan “árusította ki” a baloldal a “magyarok vagyonát/szuveneritását a külföldnek”.

Szintén a “Gyurcsány” ellenségképhez kapcsolódik még a ‘Fideszes gyermekvédelem’, hiszen szintén Trombitás kivételével minden videó “megfelelő irányként” beszélt arról, hogy a miniszterelnök alkotmány módosítást kezdeményezett a gyerekek védelmében. Ez volt a kegyelmi botrány egyetlen említése – igaz, a Novák Katalin lemondása mögött álló eseményeket itt sem fejtették ki. A hat influenszerből négy jelentette ki, hogy a nemzeti vagy jobb oldalon a “gyermekek védelme mindennél fontosabb kérdés” (Korondy 1; Szarvas 4; Bohár 1; Deák 2), a baloldal pedig még a gyermekvédelminek nevezett törvényt se támogatta (Déri 3; Trombitás 1), vagy ahogy Deák Dániel (2) fogalmazott; “azonnal eltörölnék [a gyermekvédelmi törvényt], ha a hatalom közelébe jutnának”.

Trombitás Kristóf (1) a “Gyurcsány” helyett a “pedofil baloldal” ellenséget választotta, Szabó Tímeát és Jámbor Andrást is pedofil ismerősökhöz/munkatársakhoz kötötte. A Lakmusz.hu[7] is ellenőrizte a megafonosok gyermekvédelemmel kapcsolatos állításait. Ahogy a tényellenőrző oldal is rámutat, a Megafon influenszerei, a kormánypártok narratíváját követve, aktívan összemossák a pedofíliát a homoszexualitással, a gyermekvédelminek nevezett törvény pedig igenis korlátozza az LMBTQ-jogokat.

Az influenszerek szerint a “baloldalnak pláne semmilyen erkölcsi alapja nincs ahhoz, hogy ítélkezzenek és hergeljenek” (Korondy 1), de szó szerint ezt az “erkölcsi vagy morális alapot” kérdőjelezi meg Szarvas Szilveszter (4), Bohár Dániel (1) és Deák Dániel (2) is. Véleményük szerint visszataszító a baloldal “hergelése/támadása/ítélkezése” (Korondy 1; Déri 3; Szarvas 4; Deák 2), hiszen jobb lenne, ha “hallgatnának/kussolnának” (Trombitás 1; Déri 3; Bohár 1; Deák 2), mivel számukra fontosabb a “politikai haszonszerzés” (Trombitás 1; Déri 3; Deák 2) a gyermekek védelménél.

A videókban a baloldal illusztrálására a kegyelmi botrány nyomán szervezett tüntetések szereplői kerültek előtérbe. Főgonoszként egyértelműen a “baloldal vezetőjeként” azonosított Gyurcsány Ferencet jelölik meg, de mellette több vágóképen szerepel többek között Donáth Anna (Bohár 1; Deák 2), és Jámbor András is (Trombitás 1; Bohár 1; Deák 2).

4. Baloldali ellenségek ábrázolása

A videók mind levonnak valamilyen tanulságot, akár költői kérdés formájában, mint “Felelősségvállalás és baloldal? Az két külön világ” (Bohár 1), akár csak erős összefoglalóval; “Sose feledjük: a baloldal számára a gyermekvédelem nem jelent mást, mint egyszerű politikai haszonszerzési kísérlet” (Deák 1). Azonban egyik sem mozgósít, utalást sem tesznek a hamarosan érkező választásokra.

 

Gyurcsány hatalomra tör

A kegyelmi botrány kapcsán további négy videó kifejezetten Gyurcsány Ferencet helyezi középpontba. A DK-s politikus közvetlen köztársasági elnök választást[8] követelt, mely nyomán új kampányt indított a Megafon, ebből négy videó esett bele a mintánkba.

A korábbihoz hasonlóan, ez a négy videó is a politikai felelősségvállalást állítja a középpontba, ám ezek narratívája a „gyurcsányozásra” épül, a főellenség a „felelősséget sohasem vállaló Gyurcsány Ferenc”, aki „újra hatalomra tör„, vagyis, hogy “a felelősséget sohasem vállaló Gyurcsány Ferenc újra hatalomra tör”. Ahogy az influenszerek fogalmaznak; “Gyurcsány nemhogy marad, de ráadásul ismét magához akarja ragadni a hatalmat” (Deák 3), „Az ország vezetésére fáj a foguk, semmi más nem érdekli őket” (Bohár 2), “a baloldalon minden megszólalás, minden cikk, minden Facebook-bejegyzés egyetlen célt szolgál; visszahozni Gyurcsányt a hatalomba” (Apáti 4), illetve Gyurcsány “bármit megtesz azért, hogy a hatalom közelébe kerüljön” (Déri 2).

6. „Gyurcsány hatalomra tör”

Alnarratívák

A főnarratívát erősítik az alnarratívák is, Gyurcsány Ferencet ugyanis nem csupán hataloméhesnek mutatják a Megafon influenszerei, de a “dollárbaloldal” vezéreként állítják be. A videók szerint Gyurcsány a “baloldal vezetője” (Déri 4), “akinek a tudta és beleegyezése nélkül azon a térfélen gyakorlatilag semmi sem történhet” (Deák 3) és ő “gyűri maga alá az összes pártot, szervez most tüntetést, ami mellé a többiek, a DK-franchise minden tagja fel is sorakozik szépen” (Apáti 4).

Mindegyik videó hosszasan sorolja a DK elnökének “bűneit”, kiemelve az öszödi beszédet (Apáti 4; Deák 3), valamint mindegyik influenszer régi felvételeket is mutatott a 2006-os tüntetésekről, így emlékeztek meg azokról a “véres őszi napokról” (Deák 3); amikor “lovasroham, szemkilövetés és erőszak” (Déri 4) volt és Gyurcsány Ferenc “lövette az embereket és lovas rendőröket küldött ellenük” (Deák 3); “lovasrohammal, könnygázzal és gumilövedékkel némította el a baloldali kormány ellen tüntetőket” (Apáti 4); “lovas rendőröket küldött rájuk, viperával ütötték a békés megemlékezőket, sőt közéjük is lőttek” (Bohár 2). A tüntetések kapcsán felemlegetik , hogy “Gyurcsánytól még egy bocsánatkérésre sem futotta 18 év alatt” (Bohár 2), valamint többen egy interjú részletet is bevágtak, melyben Gyurcsány azt mondja, “érdektelen”, ami történt (Apáti 4; Bohár 2; Déri 4).

7. „Rendőrterror” a Megafon-videókban 2.

Ezek mellett a “dollárbaloldal” alnarratíva is megjelenik majdnem mindegyik videóban. Ahogy fogalmaznak; “a Gyurcsány vezette hazai baloldal a mai napig nem tud elszámolni azzal a több milliárd forinttal, amit az előző kampányukra kaptak az amerikai globalistáktól” (Deák 2), “kiderült, eladták magukat és majdnem minket, magyarokat is Soros Györgynek 4,5 milliárd forintért” (Bohár 2), valamint “a baloldalhoz több mint 4 milliárd  forintnyi dollár érkezett külföldről, azért, hogy megdöntsék a magyar kormányt” (Déri 2).

8. Ellenségképző narratívák a Megafon Gyurcsány-videóiban

Elítélt bűnözők a baloldali pártok élén – a Fekete-Győr András elleni kampány

A kegyelmi botrány másik főellensége a baloldal, amit a mintánkban a Momentum volt elnöke, Fekete-Győr András testesített meg, miután a politikust másodfokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hivatalos személy elleni erőszak miatt[9]. A középpontba állított felelősségvállalás kérdését a “következmények nélküli baloldal” narratíva egészíti ezekben a videókban.

9. A Fekete-Győr András elleni kampány

A négy videó arra a „hírre” épül, hogy “börtönbüntetésre ítélték a Momentumos Fekete-Győr Andrást” (Szarvas 5), Bohár Dániel (3) pedig a videójában azt sem tisztázza, hogy a politikus igazából felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Mindegyik videóban láthatunk felvételt az ominózus tüntetésről, illusztrálva, hogy Fekete-Győrt “nem valami pitiáner csínyért ítélték el, hanem azért, mert rendőrökre támadt füstbombával” (A kopasz oszt 3), “majd lökdösődött is velük, ezért hivatalos személy elleni erőszak vádjában találták bűnösnek” (Szarvas 5).

10. A tüntetés ábrázolása a Megafon-videókban

Ironikus kérdésekkel kérik számon a felelősségvállalást: “Akkor most jöhet a felelősségvállalás?” (A kopasz oszt 3); “De a nagy kérdés az, hogy vajon vállalja-e a felelősséget és lemond-e vagy továbbra is felveszi a több milliós parlamenti fizetését?” (Szarvas 5);, hozzátéve, hogy a baloldalon “a felelősségvállalást még csak hírből sem ismerik” (Bohár 3), illetve “Fekete-Győr, mint Gyurcsány ifi-tagozatának oszlopos tagja, nem fog másképp cselekedni, mint a mestere és az általa vezetett baloldal” (Bohár 3). A “Gyurcsány” ellenségkép ilyenformán három videóban jelenik meg (Apáti 3; A kopasz oszt 1; Bohár 3), ezekben Gyurcsány Ferenccel közös képen mutatják a Momentumos politikust. Mindhárman ugyanazt a felvételt használják, hangsúlyozva, hogy “itt lenne az ideje, hogy legalább egy baloldali politikus vállalja a felelősséget valamiért” (Szarvas 5).

11. ábra „A háttérben meghúzódó Gyurcsány-szál” a Megafon ellenségképzése

Bohár Dániel közvetlenül a Momentumos szavazókat szólítja meg; “szóval kedves Momentumos szavazó, én soha többé nem adnék bizalmat egy elítélt bűnözőnek” (Bohár 3) – hasonlóan Apáti Bence (1) második videójához a témában, melyben a Momentumot megszólítva kritizálja a párt gyermekvédelmi törekvéseit, összemosva a pedofíliát az LMBTQ közösséggel, követve ezzel a Fidesz retorikáját.[10] A vizsgált Megafon videók közül négy tematizálta Fekete-Győr ítéletét, egy pedig homofóbiával átitatott, pedofiliával összemosott “gyermekvédelmi” intézkedéseket kér számon a Momentumon, szintén a volt elnököt jelölve meg főellenségnek.

12. A „Pedofil baloldal” Apáti Bence szerint

Apáti videója (1) a legintenzívebb a témában vizsgáltak közül. Az influenszer többször káromkodik, majd a végén a hatás kedvéért a mikroportját is lecsapja és kisétál a képből, ezzel erősítve az üzenetet, hogy ő “kicsekkol” az országból, ha a “Momentumnak kell megvédeni a gyerekeinket”. Ahogy Apáti fogalmaz; “Figyelsz, Momentum? A magyar gyerekeket nem VELETEK, hanem inkább TŐLETEK kellene megvédeni”. Érvei szerint ugyanis a Momentum “beengedte volna a színes hajú kukis szexuális libsiket” az óvodákba, a “nemváltást propagálnák a tinédzserek között”, illetve “lázítottak a magyar gyermekvédelmi törvény ellen”- mindezt pedig a “Temuról berendelt Koncsíta elnökükkel”, vagyis Fekete-Győr Andrással.

De nem Apáti Bence (1) volt az egyetlen, aki kicsinyítő, vagy megalázó becenevet adott a Momentum volt elnökének. Bohár (3) “Rollermosdatós Fe-Győr Bandiként”, A kopasz oszt simán “Fegyőrként”, Apáti (3) a másik videójában pedig “Bandeszként” hivatkozik a politikusra.

13. Ellenségképző narratívák Fekete-Győr András ellen

A megjelölt ellenségek lealacsonyítása bevett retorikai eszköz, melyet mind a 15 videóban gyakran használnak, mint például Fekete-Győr András említett becézése, vagy a korábbi példákon kívül a “pedo politikus” (Trombitás 1) és “kommancs” (Trombitás 1) kifejezések.

Érzelmekre ható, indulatkeltő kérdések is gyakran hangzanak el: m         int “Milyen alapon, elvtársak?” (Bohár 2), “Miféle ember az ilyen?” (Apáti 3), “Ti, momentumos szavazók! Ti nem tartjátok vállalhatatlannak, hogy egy elítélt bűnöző ül a ti szavazatotokkal a parlamentben?” (Bohár 3); “Hogyan vezetheti a baloldalt még mindig ugyanez az ember?” (Deák 3).

 

Vizsgált videók:

A kopasz oszt 3 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=1843502649442940

Apáti Bence 4 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=1098715451170567

Apáti Bence 3 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=250101434802905

Apáti Bence 1 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=372361525505126

Bohár Dániel 1 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=922730219316984

Bohár Dániel 2 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=621493390114328

Bohár Dániel 3 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=352118774320121

Deák Dániel 2 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=404300588627088

Deák Dániel 3 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=365249553038269

Déri Stefi 3 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=3746825622227765

Déri Stefi 4 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=2168556353543614

Korondy Tamás 1 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=1454072702125650

Szarvas Szilveszter 4 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=1342515713067017

Szarvas Szilveszter 5 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=1106390700375865

Trombitás Kristóf 1 – https://www.facebook.com/ads/library/?id=943937267080977

[1] Kaufmann Balázs: Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak 444.hu https://444.hu/2024/02/02/novak-katalin-kegyelmet-adott-a-bicskei-gyerekotthon-pedofil-exigazgatojat-fedezo-buntarsnak

[2] Telex.hu: „Az állam a legnagyobb szörny” – több tízezren tüntettek a Hősök terén a gyermekbántalmazás ellen https://telex.hu/belfold/2024/02/16/online-tartalomgyartok-tuntetes-budapest-hosok-tere-pottyondy-edina-osvath-zsolt

[3] Zöldi Blanka: Van ám azért olyan ország, ahol többet lehet tudni a kegyelmi döntésekről, mint nálunk Lakmusz.hu https://www.lakmusz.hu/van-am-azert-olyan-orszag-ahol-tobbet-lehet-tudni-a-kegyelmi-dontesekrol-mint-nalunk/

[4] Német Szilvi: Így zárt össze a Fidesz kommunikációs gépezete az elmúlt évek legnagyobb botrányában Lakmusz.hu https://www.lakmusz.hu/igy-zart-ossze-a-fidesz-kommunikacios-gepezete-az-elmult-evek-legnagyobb-botranyaban/

[5] Lakmusz.hu: Ezer sebből vérzik a kormánypárti mantra a “következmények nélküli baloldalról” és a hibák miatt azonnal lemondó Fideszesekről https://www.lakmusz.hu/ezer-sebbol-verzik-a-kormanyparti-mantra-a-kovetkezmenyek-nelkuli-baloldalrol-es-a-hibaik-miatt-azonnal-lemondo-fideszesekrol/

[6] Herczeg Márk: A rogáni kommunikáció hősiesen próbál pozitív fideszes üzenetet kreálni a lemondásokból 444.hu – https://444.hu/2024/02/13/a-rogani-kommunikacio-hosiesen-probal-pozitiv-fideszes-uzenetet-krealni-a-lemondasokbol

[7] Fülöp Zsófia: “Ők dumálnak?” Miért nem támogatta az ellenzék a Fidesz “gyermekvédelmi” törvényét? Lakmusz.hu https://www.lakmusz.hu/ok-dumalnak-miert-nem-tamogatta-az-ellenzek-a-fidesz-gyermekvedelmi-torvenyet/

[8]Papp Attila: Gyurcsány Ferenc tüntetést jelentett be a közvetlen elnökválasztásért. 24.hu https://24.hu/belfold/2024/02/11/gyurcsany-ferenc-tuntetest-jelentett-be-a-kozvetlen-elnokvalasztasert/

[9] HVG.hu: Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást másodfokon https://hvg.hu/itthon/20240212_Fekete_Gyor_Andras_Momentum_itelet_birosag_rabszolgatorveny_tuntetes_felfuggesztett

[10] A témában lásd: Báthory Róbert: Szakértők: A Fidesz törvénye jobban bünteti a melegeket, mint a pedofilokat https://www.szabadeuropa.hu/a/szakertok-a-fidesz-torvenye-jobban-bunteti-a-melegeket-mint-a-pedofilokat/32831310.html

 

A választási dezinformációt vizsgáló projekt megvalósítására a Political Capital által vezetett, a Lakmusz és a Mérték Médiaelemző Műhely részvételével működő konzorcium 143 ezer eurós támogatást nyert a European Media and Information Fund (Európai Média és Információs Alap – EMIF) nyílt pályázatán. Az EMIF által támogatott bármely tartalomért kizárólag a szerző(k) felelősek, és az nem feltétlenül tükrözi az EMIF, valamint az Alap partnerei, a Calouste Gulbenkian Foundation és a European University Institute álláspontját.