Szúrópróba 14. – A közmédia híradóinak elemése

Soros-híradó

Soros. Soros. Soros. Bár a 2017. április 26-i híradók fő témája az Európai Parlament plenáris ülésének Magyarországgal kapcsolatos vitája volt, mégis Soros György neve hangzott el a leggyakrabban az állami hírműsorokban. A koraesti híradóban 12 perc alatt 21-szer, az este fél nyolctól sugárzott nagyhíradó első 18 percében pedig 28-szor hallhattuk a kormány által fő ellenségnek tartott amerikai milliárdos nevét, illetve a vele kapcsolatban állandó jelzőként használt „amerikai pénzügyi spekuláns” kifejezést az M1 csatornán.

A műsorok persze nem önmagában emiatt nem feleltek meg a közszolgálati standardként megszabott kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős tájékoztatás követelményeinek, amit a Közszolgálati kódexben is lefektettek, de a példa látványosan mutatja, hogy az állami híradó ez alkalommal is a kormány üzenetének egyszerű hordozójaként működött.

A 18 órakor kezdődött hírműsor időtartamának felében, az esti híradó bő harmadában dolgozták fel az EP magyarországi helyzetről szóló vitáját és a hozzá kapcsolódó eseményeket. Ezen kívül mindkét műsor idejének ötödét a migráció témája tette ki. Ennek keretében foglalkoztak a jogi határzár működésének értékelésével, beszámoltak a statisztika szerint növekvő németországi bűnözésről. A jóhírek között szerepelt az anyasági támogatások kiterjesztése, a magyar buszgyártás fellendítése, összeállítás fiatal szakmunkások szakmai fesztiváljáról, de téma volt a jubileumi Nemzeti Vágta is. Az ellenzék a szokásos önálló fél percet sem kapott ez alkalommal, ellenben az esti műsor egyik híradása a szegedi parkolóbérlet perről szólt, amelyben 40 millió forintos hűtlen kezelés miatt 6 embert, köztük Botka László kabinetfőnökét és helyettesét is megvádolták.

 A teljes elemzés elérhető: Szúrópróba 14.