A Médiatanács frekvenciapályáztatási gyakorlata 2014

FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK 

  • Kevesebb pályázati kiírás, elhúzódó pályázati eljárások, sok formai okból visszautasított pályázat és csekély számú eredménnyel zárult pályázati eljárás jellemzi a Médiatanács 2014-es pályáztatási mérlegét.
  • Hallgatólagos frekvenciamoratórium érvényesül az elmúlt években a piacról kiszoruló szereplők korábban használt frekvenciáira, mivel a hatóság e frekvenciákra továbbra sem írt ki újabb pályázatot, a frekvenciák hasznosítása mindeddig elmaradt.
  • A pályázati eljárás túlformalizált, a pályázók nagy számban hullottak ki az eljárásból a pályázatok elbírálása során a bonyolult, ellentmondásos formai követelmények miatt. A hatóság az év végén módosította, egyszerűsítette a pályázati felhívások formai követelményrendszerét, átalakította a pályázati felhívás szövegét, de ennek a 2014-es időszakra még nem volt hatása.
  • A frekvenciapályázatok körüli anomáliákat jelzi, hogy a pályázók a pályázati eljárásokban hozott hatósági döntések ellen nagy számban fordultak bírósághoz.
  • Továbbra sem megfelelő a pályázati eljárások nyilvánossága, nem biztosított a pályázatok folyamatának átláthatósága. A hatóság honlapján közzétett határozatok alapján nincs mód az eljárásokban hozott hatósági határozatok teljes körű, érdemi értékelésére. A beadott közérdekű adatigények teljesítésének megtagadása azt jelzi, hogy a hatóság nem kívánja megteremteni a pályázati eljárások átláthatóságát.
  • A hatóság frekvenciahasználathoz kapcsolódó szerződésmódosításai hozzájárulnak a preferált szereplők további terjeszkedéséhez.

frekvenciapalyazatok_2014_0