A pécsi helyi médiapiac

A kutatás célja, hogy az eddigieknél jobban megismerjük a helyi médiafogyasztást, azt, hogy egy-egy városban a helyi hírekről beszámoló médiumok mennyire versenyképesek az országos kínálattal. Az iparági kutatások jellemzően az országos piacot mérik, kereskedelmi szempontból a vidéki városok sokáig nem voltak elég vonzóak ahhoz, hogy külön kutatások készüljenek. Ugyanakkor a mindennapi tapasztalat azt erősíti, hogy az állampolgárok legalább annyira érdeklődnek a saját életüket közvetlenül befolyásoló helyi ügyek, mint az országos események iránt. Közismert, hogy sokan szívesen olvasnak helyi lapot, vagy éppen hallgatnak helyi rádiót, de a tájékozódási szokásokról készült kutatásoknak eddig nem volt fókuszában a helyi médiafogyasztás annak ellenére sem, hogy mind hirdetési, mind hírfogyasztási szempontból izgalmas szereplőkről van szó.

A Goldfish a Whitereport és az Ipsos közös kutatása, nagyvárosonként 30-40 helyi médium elérését méri, tehát gyakorlatilag teljes képet ad az adott város helyi médiapiacáról. Az elsőként vizsgált város Pécs volt, a 300 fős (15+) mintán készült adatfelvételre 2013 júniusában került sor. A kutatás cross-media jellegű, tehát nem egy-egy médiumot mér (pl. lap olvasottságot vagy televíziós nézettséget), hanem valamennyi médiatípusra kiterjed. A Mérték a Goldfish kutatás adatbázisa alapján készítette a pécsi médiapiaci összefoglalót.  Tekintettel arra, hogy a tájékozódásban nincs jelentősége, még ha kereskedelmi értéke van is, az adatbázis részét képező mozi adatok ebben az összefoglalóban nem szerepelnek.

A helyi média fontosságát az is bizonyítja, hogy Pécs, illetve az azóta már szintén megkutatott Győr és Debrecen esetében jól látszódik a helyi kínálat jelentősége. A legnagyobb elérésű médiumok természetesen városonként eltérőek, de az közös bennük, hogy az ott élők nagyon nagy hányadát érik el, jelentős szerepük van tehát a helyi nyilvánosság alakításában.

 A kutatással kapcsolatos kérdéseket Urbán Ágnesnek tehetik fel, az urban.agnes.@mertek.eu címen.

A teljes elemzés elérhető: A pécsi helyi média