Ellenségképző narratívák és politikai hirdetések

A Political Capital, a Lakmusz és a Mérték Médiaelemző Műhely közös projektet indított a választási dezinformáció vizsgálatára. 2024 év elejétől egészen a június 9-i európai uniós és önkormányzati választásig monitoroztuk a közösségi médiában megjelenő fizetett politikai tartalmakat.

A Political Capital egy interaktív hirdetésfigyelőt működtetett, amelyen hétről hétre nyomon lehetett követni a politikai hirdetésekre legtöbbet költő szereplőket, valamint elemzéseket készített azokról a témákról és fő narratívákról, melyeket e hirdetésekben népszerűsítettek. A Lakmusz az időszak során tényellenőrizte ezeket a tartalmakat, és rendszeresen publikált cikkeket azokról az állításokról, melyek hamisan vagy félrevezető módon jelentek meg e fizetett hirdetésekben.  A Mérték Médiaelemző Műhely pedig kimondottan a Megafon szerepére koncentrált: egyrészt a következőkben olvasható kvalitatív elemzés keretében vizsgáltuk, hogy a nagy összegben hirdetett videók milyen témákkal és ellenségképekkel foglalkoztak a választási kampányban, valamint egy kérdőíves kutatás  is készült a Megafon és influenszereinek ismertségéről és megítéléséről, egy fókuszcsoportos kutatás keretében pedig azt is megnéztük, hogy a különböző politikai preferenciákkal rendelkezők miként viszonyulnak a megafonos videókhoz.

A projekt célja az volt, hogy minél teljesebb képet kapjunk a közösségi médiában megjelenő hirdetések hazai finanszírozóiról és tartalmairól, feltárjuk a hamis és félrevezető információkat, és hogy mélyebben megértsük a nemzetközi színtéren is egyedülálló propaganda eszköz, a Megafon működését, szerepét a hazai dezinformációs ökoszisztémában, és hatását a felhasználókra.

Ellenségképző narratívák és politikai hirdetések – Megafon videók a 2024-es választási kampányban

 

 

 

A választási dezinformációt vizsgáló projekt megvalósítására a Political Capital által vezetett, a Lakmusz és a Mérték Médiaelemző Műhely részvételével működő konzorcium 143 ezer eurós támogatást nyert a European Media and Information Fund (Európai Média és Információs Alap – EMIF) nyílt pályázatán. Az EMIF által támogatott bármely tartalomért kizárólag a szerző(k) felelősek, és az nem feltétlenül tükrözi az EMIF, valamint az Alap partnerei, a Calouste Gulbenkian Foundation és a European University Institute álláspontját.