Elindult a hdmo.eu honlap

Sajtóközlemény, 2023. augusztus 8.

A dezinformációval kapcsolatos friss kutatások, tudatos médiafogyasztást segítő anyagok és tényellenőrző cikkek fognak megjelenni a HDMO (Hungarian Digital Media Observatory) projekt új felületén.

A Lakmusz-HDMO projekt keretében hat autonóm szervezet dolgozik együtt. A Political Capital és a Mérték Médiaelemző Műhely kutatói a dezinformáció terjedését és az ellene hozott intézkedések hatékonyságát vizsgálják, az AFP hírügynökség és a Lakmusz újságírói tényellenőrző munkát végeznek, az Idea Alapítvány munkatársai pedig tudatos médiafogyasztással kapcsolatos tréningeket tartanak. A Lakmusz-HDMO digitális infrastruktúráját az EpressPack biztosítja.

 

Az együttműködés keretében párhuzamosan újul meg a lakmusz.hu, és jön létre egy új felület, a hdmo.eu, hogy még hatékonyabban és még szélesebb közönséghez eljutva hívhassuk fel a figyelmet a különféle csatornákon, platformokon terjedő dezinformációra. Már a projekt első fázisa is sikeres volt:  a 2022 januárjában indult  Lakmusz.hu (az első dedikált tényellenőrző oldal Magyarországon, amelyen a Lakmusz csapatának és az AFP szerkesztőségének tényellenőrző cikkei jelennek meg), működésének első évében közel 2 millió  olvasót ért el, ezt is szeretnénk most tovább növelni. 

 

A hdmo.eu több lesz, mint tényellenőrző oldal: már most elérhetők az AFP és a Lakmusz tényellenőrző cikkei, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Political Capital (a projekt keretében készült) kutatásai, valamint az Idea Alapítvány onlinetananyag-fejlesztési tervei. A honlap folyamatosan frissül új tényellenőrzésekkel, kutatásokkal, képzési anyagokkal, így nemcsak a mindennapi hírfogyasztásban szolgál iránytűként, hanem többek között a téma kutatását, illetve a képzéseket is segítő felületet biztosít.

 

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló Lakmusz-HDMO projekt az Európai Digitális Média Obszervatórium (EDMO) részeként működik. Ez a független koordináló testület 2020-ban jött létre azzal a céllal, hogy olyan közös platformot teremtsen újságíróknak, kutatóknak, és a médiaoktatás szakértőinek, amely képes hatékonyabbá tenni a dezinformáció elleni küzdelmet. Az EDMO égisze alatt összesen 14 nemzeti/regionális központ működik, lefedve az összes európai uniós tagállamot. 

 

A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A projekt során kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szerv nem tehető felelőssé.