Szúrópróba 19. – A közmédia híradóinak elemzése

Alternatív tények

Nemzeti konzultáció, Soros-terv, illegális bevándorlás, kvóták – a migrációs témakör a novemberi szúrópróba alkalmával vizsgált híradókban is jelentős műsoridőt kapott. A november 29-én 18 órakor kezdődött – a sporthírek nélkül számított 22 perces – hírműsor harmadában foglalkoztak ezzel a kérdéssel. A fél nyolcas nagyhíradóban a migrációval kapcsolatos hírek száma emelkedett, az egyharmados műsoridő-arány ugyanaz maradt.

A témaválasztás ezúttal is a kormánypártok kommunikációs stratégiájával összhangban történt: az ellenzék lejáratása és a kormányzati sikerekről szóló beszámolók jelentékeny részét tették ki a műsoroknak. Mindkét híradóban tudósítottak egy, a Jobbikhoz kötődő konfliktusos történetről, valamint egy elítélt horvát tábornok öngyilkosságáról a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Emellett volt terjedelmes időjárási helyzetkép, tekintettel az első havazásra, karácsonyi adománygyűjtés, és az esti hírműsorban a kormány gazdasági eredményeiről is kaptunk egy csaknem tíz perces összefoglalót.

Korábbi vizsgálatainkhoz hasonlóan most is az volt az alapvető kérdés, hogy mennyiben elégíti ki az állam televíziójának a hírműsora a közéleti érdeklődésű közönséget, a hírekből tájékozódni kívánók megkapnak-e minden lényeges információt, amely szükséges egy-egy ügyben való eligazodáshoz, véleményformáláshoz. A következőkben részletezzük, hogy miért nem voltak közszolgálati műsornak tekinthetők a vizsgált állami híradók, miként sérült a sokoldalú, tárgyilagos, hiteles, kiegyensúlyozott tájékoztatás.

A teljes elemzés elérhető: Szúrópróba 19.