Médiaszabályozási vitasorozat – Mit várunk a médiaszbályozástól?

A vitasorozat célja, hogy a médiaszabályozásban érintett szereplők minél nagyobb száma véleményt nyilvánítson egy ideálisnak gondolt médiaszabályozási koncepcióval kapcsolatban. Nem törekszünk kész törvénytervezet megszövegezésére, nem tudjuk ígérni, hogy a vita eredményeit a médiapolitikai döntéshozók figyelembe veszik, de lehetőséget biztosítunk ahhoz, hogy az egyébként felszínre nem kerülő álláspontok megismerhetők és összemérhetők legyenek. Olyan társadalmi vitát kívánunk rendezvényeken és online felületeken megvalósítani, amely bármely jövőbeli médiapolitikai döntéshozó számára megfelelő kiindulópontot jelent egy legitim médiaszabályozás kialakításához.

A Mérték Médiaelemző Műhely által a médiaszabályozás koncepcionális kérdéseiről kezdeményezett nyilvános vitasorozat első anyagának témája: mit várunk a médiaszabályozástól? Arra keressük a választ, hogy milyen nyilvánosság lenne alkalmas közös ügyeink előbbre viteléhez, és ennek kialakulását mennyiben és hogyan segítheti a médiaszabályozás. Helyzetfelmérés és jövőkép, ami nélkül a részletkérdések nem tisztázhatók.

A sorozat első rendezvényére 2013. május 7-én (kedden) 18:00 órakor kerül sor, amely lehetőséget teremt arra, hogy a szabályozási koncepcióban megfogalmazott kérdésekről minél szélesebb körben cseréljünk eszmét, vitatkozzunk. Helyszín: MÜSZI – Művelődési Szint 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1. (Corvin áruház III. emelet, bejárat a Somogyi Béla utca felől, nagy piros ajtó MÜSZI logóval, csengetni kell, ha nincs nyitva az ajtó).

A rendezvény lehetőséget teremt arra, hogy a szabályozási koncepcióban megfogalmazott kérdésekről minél szélesebb körben cseréljünk eszmét, vitatkozzunk. Ennek érdekében tisztelettel kérjük, hogy vegyen részt a vitán és ossza meg velünk észrevételeit, megjegyzéseit, javaslatait. Érdemi véleményére a beszélgetésen, de írásos formában is kíváncsiak vagyunk.

A vita során lehetőség van arra, hogy a vitaanyagban felvetett kérdésekre mindenki a saját válaszát fogalmazza meg, a mi véleményünk csak egy lehetséges válasz a sok közül.

A vitaindító írást a Mérték Médiaelemző szakmai anyagként tárja az érdeklődők elé, és arra számítunk, hogy a résztvevők az általános észrevételeken túl saját szakmai területük szempontjait, fókuszát is hangsúlyosan megjelenítik majd ebben a vitában.

A vitában jogvédő szervezetek, sajtószervek, médiaszolgáltatók, kutató intézetek, politikai elemző intézetek, egyetemi műhelyek részvételére számítunk.